top of page

Hamilelik için Hazırlık

Hamilelik bir süreçtir bir sağlık sorunu değildir. Yani hamile anne hasta değildir. Hamilelik öncesi sağlıklı bir beden ve psikoloji hamilelik süreciyle baş etmenizde çok faydalı olacaktır. 

Hamilelikte en az üç ay önce ideal kilonuzda olmanız önemli. Aşırı kilolu hamileler tansiyon sorunu ve gebelik diyabeti sorunu yaşayabilirler. Bu hamilelerin sezaryen olma ihtimalleri yüksektir. Düşük kilolu hamilelerin erken doğum yapma ve bebeklerinde gelişim geriliği olması olasılığı yüksektir.

Multivitamin almayı bırakın sadece doktorunuz önerirse önerdiği vitaminleri kullanın. 

Hamile kalmadan önce düzenli egzersiz yapmaya çalışın. Egzersizler ölçülü olmalıdır.

Kullanmak zorunda olduğunuz ilaçları doktorunuza mutlaka söyleyin. 

Sigarayı bırakın ve içenlerden uzak durunuz.

Alkol almayı bırakın.

Takvim yaparak doğurganlık zamanlarınızı kontrol edin. Bunları testler ile ölçümleyin.

Bazı gebeliği engelleyici bitkilerden uzak durun. Bunlardan bir kaçı sarı kantaron, Cüce Amerikan Hurması ve Ekinezya bitkileridir. 

Günlük 0,4 veya 0,5 gram folik asit kullanmaya başlayın. Folik asit beyin ve omurilik kaynaklı sorunların ortaya çıkma olasılığını azaltır. Ayrıca kanda folik asit azlığı düşük yapma riskini arttırır. Folik asit hamileliğin ilk aylarında gereklidir. 

Demir düzeyinizin kontrol ettirin. Demir düşüklüğü hamilelik sürecinde kendinizi daha yorgun hissetmenize neden olur. 

Diş ve dişeti sağlığınıza önem verin. Çünkü hamilelik sırasında belli operasyonlara ve gerekli ilaçları kullanma kısıtlarınız olacaktır.

Yaptırmanız Gereken Testler

Hamilelik öncesi fiziksel muayene, smear testi ve meme muayenesi olmalıdır. Kansızlık, diyabet, devamlı düşük yapma gibi sorunlarınız varsa doktorunuzun bu konularda istediği testleri ve kontrolleri mutlaka yaptırın.

Radyasyon içeren testler öncesinde gebelik testi yaptırmayı unutmayın. 

Doğum Kontrol Yöntemini Bırakmak

Doğum kontrol hapları veya bantları kullanmayı bıraktıktan sonra iki-üç adet dönemi beklemeyi tavsiye eden doktorlar çoğunluktadır. Spiral kullananlar için çıkarmak için en uygun zaman adet dönemleridir. Doğum kontrol iğnesi yaptıranlar hamile kalmadan önce en az 3-6 ay öncesinden bırakmalıdırlar.

Mevcut Tıbbi Problemler

Hamilelikten önce anemi (kansızlık) olmasanızda hamilelikte kansızlıkla karşılaşabilirsiniz. Bebek kanınızdaki demire çok ihtiyacı vardır. Dolayısı ile demir seviyeniz düşer. Bundan dolayı kan testi ile demir düzeyinize baktırın. 

İdrar yolu enfeksiyonları hamilelikte daha sık yaşanır. Eğer tedavi edilmezse böbrek rahatsızlığı gelişebilir. Bu da erken doğum riskini arttırır. 

Diyabet rahatsızlığı olan bir hamile düzenli kontrollerle sorunsuz bir süreç yaşayabilir. Kontrol altında olmazsa sizin ve bebeğiniz için tehlikeli sonuçlara sebep olabilir. Şunu unutmayın öncesinde sorununuz olmasa da hamileliğe bağlı diyabet oluşabilir.

Hamilelik sırasında kalbe fazladan yüzde elli yük gelir. Kalp sorununuz varsa bunu doktorunuzla mutlaka konuşun. Bazı durumlarda doktorunuz hamile kalmamanızı da tavsiye edebilir.

Yüksek tansiyon anne ve bebek için risklere neden olur. Belli başlı tansiyon sorunları başağrısı, böbrek rahatsızlığı ve felç gibi sorunlara neden olabilir. Doktorunuza danışarak belli başlı ilaçlar ve yöntemlerle bu durumu kontrol altına alabilirsiniz. 

Migren tipi başağrıları hamilelerin yüzde 15-20'sinde görülür. İlaç almanız gerekir ise doktorunuza mutlaka danışın. 

Hafta hafta hamilelik ve bebek gelişimi için...

bottom of page