top of page

Bebeklerde Diş Çıkarma Zaman Çizelgesi

Bebeğiniz doğmadan önce bile diş etlerinin altında küçük diş tomurcukları gelişiyordu.

 

Peki bebek dişleri ne zaman görünmeye başlar?

 

Tüm bebekler farklıdır, bu yüzden bunun genel bir zaman çizelgesi olduğunu unutmayın. Bir bebeğin ilk dişini dördüncü aydan başlayarak 15. aya kadar çıkarması son derece normaldir.

 

Çocuğunuzun süt dişlerinin tamamlanması iki buçuk üç yaşına kadar devam eder. Bebeğiniz erken doğmuşsa veya düşük doğum ağırlığına sahipse dişlerinin daha geç çıkabileceği akılda bulundurulmalıdır.

Bebeklik Zamanı Diş Çıkarma

Bebeklerde genelde 5 aydan sonra diş çıkarma başlar. Yeni dişlerinin geldiği yerde bebeğinizin diş etleri şişmiş ve kırmızı olabilir. Bir kırmızı yanağı olabilir ve her zamankinden daha fazla şeyler çiğniyor olabilir. Bazı bebekler diş çıkarmayı ağrılı geçirir, bazıları bu ağrıyı duymaz, ancak bebeğiniz genel olarak huzursuz olabilir. Bu dönemde bebeğinizi sakinleştirmek için çok fazla sarılmanız ve güvende hissettirmeniz gerekecektir.

Bebeğinizin ilk dişleri, genellikle alt damakta 6. ayda ortada çıkar. Bunlara alt merkezi kesici dişler denir. Bu iki diş yaklaşık olarak aynı zamanda gelir.

 

Hızlı ipucu: Bazı bebekler diş çıkarma halkası kullanırsa çok rahatlar. Bunlar bebeğinizin çiğnemesi için üretilmiş çeşitli şekil ve boyutlarda nesnelerdir. Rahatsızlığı hafifletmeye ve bebeğinizi acıdan uzaklaştırmaya yardımcı olabilirler.

Bebeğinizin üstteki iki orta dişi (üst orta kesici dişler) 7. ayda çıkmaya başlar.

 

Hızlı ipucu: Bebeğiniz altı aydan fazla olduğunda, ona biraz rahatlama vermek için doğrudan buzdolabından soğuk yiyeceklerle besleyebilirsiniz. Soğuk muz ve salatalık gibi meyve ve sebzeleri deneyin.

 

Bebeğinizin 9 ile 16 ay arasında üst dişleri, orta dişlerin (üst yan kesici dişler) hemen yanında görünür. Orta dişlerin hemen yanındaki alt dişler (alt yan kesici dişler) gelir.

Çocukluk Zamanı Diş Gelişimi

İlk azı dişleri 14. ayda altta ve üstte yaklaşık aynı anda gelir. Bu dişler bebeğinizin ağzının arkasındaki yiyecekleri ezen ve öğüten düz dişlerdir.

 

Biliyor musun? Süt dişleri kalıcı dişlerden daha beyaz ve küçüktür.

 

Bebeğinizin 16. ayında köpek dişleri üst ve alttan çıkmaya başlar. Bunlar yiyecekleri parçalamak için kullanılan sivri uçlu dişlerdir.

 

26 ay. ayda arka veya ikinci azı dişleri, alt ve üst diş etleri boyunca büyür. İki buçuk ila üç yıl arasındaki çocuğunuz, bebek dişleri veya süt dişleri olarak da bilinen tam bir 20 ana dişe sahip olacaktır

Okul Öncesi Dönemi Diş Gelişimi

Dördüncü yıldan başlayarak çocuğunuzun çenesi ve yüzündeki kemikler, kalıcı, yetişkin dişlerin çıkması için için süt dişleri arasında boşluk bırakacak şekilde gelişmeye başlar. Çocuğunuzun ilk dişleri genellikle altı veya yedi yaşında düşmeye başlar ve kalıcı dişler yerini almaya başlar. Kızlar genellikle ilk dişlerini erkeklerden daha erken kaybederler ve genellikle altta bulunan ilk dişlerden biri ile dökülme başlar. 

,

bottom of page